RITS 2 krijgt vorm bij Ortec, MostWare en Erniesoft

10 dec 2012

In RITS 2 pilots krijgen vervoerders beschikking over reistijdverwachtingen waarin niet alleen historische reistijden zijn verwerkt, maar ook de actuele verkeerssituatie is meegenomen. De leverancier van planningssystemen Ortec en TMS-leveranciers MostWare en Erniesoft hebben dit inmiddels uitgewerkt.

Na de zomer gaat Versteijnen Logistics als eerste van start met het toepassen van RITS 2-diensten. Ortec heeft de korte termijn reistijdverwachting geïntegreerd in het product Ortec Transport & Distribution. Bij elke melding uit een boordcomputer dat een laad- en losactie is afgerond vraagt OTD de reistijdverwachtingen voor de nog af te leggen trajecten op bij TNO. Vervolgens wordt de gehele planning opnieuw doorgerekend. De planner krijgt automatisch een alert als er door vertragingen knelpunten in de planning ontstaan. Versteijnen Logistics geeft klanten via een webportal inzicht in de verwachte aankomsttijden.

MostWare biedt vergelijkbare diensten aan binnen het TMS-pakket Transis. Daarnaast ontwikkelt MostWare speciaal voor de containersector overnachtingscenario’s. Als een container die ’s ochtends moet worden afgeleverd al de avond van te voren kan worden voorgehaald heeft de planner de keuze om de chauffeur met container naar huis te laten rijden, de container op de locatie van de vervoerder te parkeren of de chauffeur te laten overnachten op een parkeerplaats op de route naar het afleveradres. Transis berekent voor elk van de alternatieven de reistijden, verwachte vertragingen en kosten. Ook zal Transis een overzicht bieden van de gerealiseerde vertragingen die de vervoerder in ritten op bepaalde trajecten en voor klanten heeft opgelopen. Daarmee kan de winstgevendheid van opdrachten worden beoordeeld. De vervoerders Bontrans, Mixtra en Gebr. Jansen Transport gaan als eerste de RITS-module in Transis toepassen.

Erniesoft geeft als extra feature in het TMS-pakket E-lips een waarschuwing als blijkt dat de reistijd op een alternatieve route lager is. Als op een traject de geplande reistijd meer dan 10 minuten toeneemt, bekijkt reistijdleverancier Modelit of er een snellere alternatieve route is. Als die er is krijgt de planner een melding dat reistijd en route zijn veranderd. De planner kan tijdig aan de chauffeur doorgeven welke route het snelste is. De module met alternatieve routes zal worden toegepast bij de vervoerders Breedijk Transport te Opmeer en Bultsma Transport in Andijk.